Soja de voors en tegens

Gisteren vroeg iemand in mijn praktijk hoe ik over soja dacht, of het een goed voedingsmiddel was en of het een vervanging was voor melk. Helaas is het altijd een beetje langdradig om hier goed en zorgvuldig antwoord op te geven.

Soja is een peulvrucht en peulvruchten hebben een hele hoge plantaardige eiwit percentage, en lijkt hiermee een hele mooi variatie in een semi vegetarisch dieet of als vervanging van melk. Maar de vraag is of die eiwitten die er in zitten ook goed worden opgenomen.

In soja zitten namelijk ook saponines (zeg maar zeepachtige die de darmwand kunnen beschadigen) en is dus niet handig om vaak te eten. Ook zitten er enzymen in ter bescherming van de vrucht die ervoor zorgen dat je de eiwitten er moeilijk uit krijgt.

Ook zitten er fyto-oestrogenen in. Van Aziatische vrouwen is daarvan bekend dat hun maandcyclus langer is en er minder PMS en overgangsklachten zijn. Helaas verdwijnt dat voordeel als diezelfde Aziatische vrouwen in andere landen gaan wonen terwijl ze wel hetzelfde blijven eten. Waarschijnlijk heeft dat te maken met vitamine D. En er lijkt een link te zijn met veel soja/peulvruchten eten en schildklier aandoeningen.

En als laatste, soja is moeilijk te verteren. Daar heb je bepaalde darmbacterien voor nodig die je via de moeder moet krijgen als die al minstens 2 generaties ook soja hebben gegeten. Dus dan vallen al veel mensen hier in Nederland of het westen af.

Kortom, soja is best een leuke variatie maar is voor de meeste mensen niet handig om te eten als het gaat om optimale voeding. En als je dan toch meer eiwitten wilt eten, vis, noten en eieren zijn veel beter. En calcium zit als je kijkt naar de hoeveelheid die je er van opneemt veel meer in groenten,fruit en noten dan in koemelk, dus er zijn wel mooie alternatieven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s