Kokosolie en cholesterol-hoe gevaarlijk is dat nu?

Ik heb de afgelopen weken een paar keer een vraag gekregen over kokosolie naar aanleiding van een televisieprogramma dat kokosolie het cholesterol kon verhogen. Daaruit hadden hun geconstateerd dat kokosolie dus niet meer gebruikt kon worden. Of was het dan toch onzin?

Nou nee, dat niet, maar mijn inziens wat uit zijn verband getrokken. Kokosolie is een verzadigd vet, en ja, verzadigde vetten hebben een negatief effect op de bloedvetten, dus het cholesterol. Is dat erg? Nou nee, tenzij je overmatig kokosolie gebruikt. Maar ja, alles wat te is, is niet goed wist mijn oma mij al te vertellen. Er zitten goede dingen in kokosolie; het is van nature anti schimmel, anti viraal, anti bacterieel (logisch, het is om een vrucht te beschermen), het bevat middellange keten vetzuren en dus super handig voor je energie systeem. Maar het is en blijft een verzadigd vet, daarom kan het zo goed tegen verhitting en is het een uitgelezen iets om in te wokken.

Dus kokosolie is erg goed, maar gebruik met mate. Is het heel erg dat je verzadigd vet van kokos binnen krijgt? Volgens mij niet, want wat we zien is dat cholesterol ook omhoog gaat als de lever het immuunsysteem via bepaalde eiwitten gaat aanzwengelen en wanneer denk je dat dat is? Juist, als er een viraal, bacterieel en schimmelinfectie is, en dan helpt kokos dus om de boosdoeners mede kapot te maken. Nu kan ik nog heel erg uitweiden dat te weinig cholesterol veel dodelijker is dan iets te veel, maar daar komen we een andere keer op.

Maar mijn conclusie is: jammer dat het zo uit zijn verband getrokken is, wees gewoon matig met verzadigd vet, maar je hebt zeker wel wat nodig van alle soorten vetten en vet uit kokos is juist goed om ook wat van binnen te krijgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s